Colinde, joc şi voie bună la Ucea

26 Decembrie 2011

Comunitatea din Ucea de Jos a găzduit luni, 26 decembrie a.c, începînd cu ora 16.00, la căminul cultural un frumos spectacol folcloric al tradiţiilor făgărăşene de Crăciun. Au ţinut să vadă spectacolul peste 400 de săteni din comună, dar şi din satele învecinate. Cetele de feciori din Ucea de Sus şi Ucea de Jos, corul bisericesc din Ucea de Sus, au prezentat frumoasele obiceiuri cu dansuri populare şi colinde de Crăciun. Gazda evenimentului, Primăria Ucea şi primarul comunei, Marian Băcilă, au fost cei care au organizat acest eveniment în căminul cultural din sat, proaspăt renovat şi sfînţit în urmă cu o săptămînă de Mitopolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. ,,Am ţinut să fac o tradiţie în comună ca a doua zi de Crăciun în căminul cultural de la Ucea de Jos să se organizeze ,,Strînsul Cetelor“ din toate satele din comună şi să se organizeze joc. La acest eveniment am invitat Ansamblul Jidvei, Ansamblul din Şinca Nouă însoţit de primarul comunei, Dumitru Flucuş, ca să stimulăm tineretul din comună către viaţa şi latura culturală“ a spus primarul comunei Ucea, Marian Băcilă.

Spectacol aplaudat

     Pe scena Căminului Cultural Ucea s-a cîntat şi s-a dansat peste trei ore şi jumătate. A urcat pe scenă Nicoleta Florea din Ucea de Sus,

 Corul bisericesc din Ucea de Sus, ceata de feciori din Ucea de Sus şi cea din Ucea de Jos, Ansamblul din Şinca Nouă, dar şi renumitul Ansamblu folcloric de la Jidvei. Voie bună, cîntec şi joc au fost reperele serii de folclor de la Ucea de Jos. Sătenii îmbrăcaţi de sărbătoare s-au îndreptat spre cămin pentru a petrece alături de tradiţiile locale şi de artiştii locului o seară deosebită. N-au fost uitate nici personalităţile locale care au fost invitate la spectacol.

Cămin renovat

     ,,Pe lista de priorităţi s-a aflat căminul cultural din Ucea de Jos. Acum un an am început lucrările de renovare la Căminul Cultural din Ucea de Jos. Acesta a fost reabilitat complet, lucrările ridicîndu-se la 7 miliarde de lei vechi la care sa adăugat TVA-ul“ a spus edilul şef, Marian Băcilă. La acest obiectiv lucrările au fost executate de SC Creton Braşov, cea care a cîştigat licitaţia în septembrie 2010. Se ştie că imobilul în care a funcţionat căminul cultural în acest sat a fost construit în 1920 şi a avut ca destinaţie şcoală. Clădirea n-a mai suportat însă lucrări de modernizare în ultimile două decenii. Căminul a fost extins cu 6 metri şi în total cu anexe are acum peste 800 metri pătraţi. Doar scena are o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, au fost schimbate toate reţelele de curent, de canalizare şi de apă. S-au mai construit cabine de schimb pentru artişti femei şi bărbaţi, bucătăria are mai multe încăperi cu destinaţii speciale. ,,Investiţia la acest obiectiv a început cu lucrări de consolidare a clădirii, extinderea sălii de spectacole şi modernizarea ei. Au fost construite grupuri sociale moderne, au fost schimbate reţelele de utilităţi, refacerea pardoselii şi iluminatul obiectivului din pardoseală. A fost construită şi o cramă. S-a executat şi izolaţie termică prin montare de uşi şi geamuri termopan, au fost montate panouri solare, două centrale termice pe gaz, boiler pentru apă caldă şi fosă septică pentru canalizare. Căminul are altă faţă arată ca un restaurant elegant“ a spus primarul Marian Băcilă. (C.T.)

http://monitorfg.ro

This entry was posted in 2011. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *