Hram la Ucea de Jos, judeţul Braşov

07 decembrie 2012

Sărbătoarea hramului de la Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae” din Ucea de Jos, judeţul Braşov, a fost o zi deosebită pentru comunitatea din satul situat în apropierea Făgăraşului. Invitaţii de seamă au fost membrii grupului psaltic “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, care au participat la slujba Privegherii şi a Sfintei Liturghii, unde au dat răspunsurile liturgice. La programul liturgic de hram, ce a cuprins în seara premergătoare slujba Vecerniei unită cu Litia şi apoi Utrenia, iar în ziua de praznic Paraclisul Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfânta Liturghie, au participat credincioşi şi fii ai satului precum şi credincioşi din împrejurimi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de diaconul Mihail Roman.

“Foarte puţine lucruri se cunosc despre Sfântul Ierah Nicolae. El este cel care a făcut foarte multă milostenie celor în nevoi, fără să se arate. Sfântul Nicolae este recunoscut la primul Sinod Ecumenic drept un mare apărător al adevărului şi a dreptei credinţe. Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae şi atât de încăpăţânat a fost Arie, încât, ingrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului”, a subliniat diaconul Mihail Roman.

La sfârşitul slujbei, parohul de la Ucea de Jos, părintele protopop Ioan Tărcuţă, a vorbit despre istoricul satului şi al bisericii din Ucea, dar şi despre personalitate părintelui Ioan Glăjar, predecesorul său în parohia menţionată.

După Sfânta Liturghie, upă cum aflăm de pe site-ul mitropolia-ardealului.ro, s-a oficiat un parastas pentru înaintaşii parohiei din Ucea, pomenind pe toţi preoţii slujitori ai Sfântului Altar, ctitori şi binefăcători. Imediat după aceasta, aşa cum este obiceiul, s-a înconjurat biserica.

http://www.basilica.ro

This entry was posted in 2012. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *