Noi surse de venit la Ucea

14 Noiembrie 2011

Primăria Ucea se mîndreşte cu numeroase investiţii şi cu atragerea de venituri din diferite surse. Fiecare localitate din comună a beneficiat în ultimii ani de lucrări de reabilitare la obiectivele principale. Astfel căminele culturale sînt de acum precum restaurantele din oraşe, iar infrastructura complet reabilitată. La Feldioara va fi amenjată o zonă de agrement, iar la Ucea de Sus va fi dată în funcţiune o microhidrocentrală. Primarul comunei, Marian Băcilă, s-a bazat mai mult pe contractele de concesiune şi pe parteneriate.

Microhidrocentrală la Ucea

     La Ucea de Sus, pe rîul Ucea, va funcţiona o microhidrocentrală care va produce energie electrică. Investiţia aparţine unei firme spaniole care a concesionat de la Primăria Ucea terenul aferent construcţiei. Microhidrocentrala trebuie deja să funcţioneze, dar inundaţia din primăvara acestui an a întîrziat darea ei în funcţiune. Primăria Ucea se mîndreşte cu această investiţie pentru că îi aduce la buget 2000 de euro în fiecare lună. ,,Această microhidrocentrală de la Ucea de Sus trebuia să funcţioneze, însă viitura din primăvara acestui an a distrus un tronson de tubulatură. 1200 de metri de tubulatură trebuie schimbaţi şi apoi microhidrocentrala va funcţiona. SC Hidro Erste SR a construit obiectivul pe rîul Ucea şi este automatizat. Vor lucra aici doar paznici. Toată energia electrică produsă la Ucea de Sus va fi livrată sistemului naţional. De doi ani Primăria comunei Ucea încasează o redevenţă lunară de 2000 de euro şi este cel mai mare contract înregistrat la SEGA Vîlcea. Peste un miliard de lei vechi primăria are în cont anual din acest contract. După 48 de ani cînd se va încheia contractul de concesiune, Primăria Ucea va rămîne cu o investiţie de 3 milioane de euro“ a spus primarul Marian Băcilă.

Zonă de agrement la Feldioara

     Bugetul comunei Ucea a fost întregit cu cîteva sute de milioane de lei vechi pe an. Este o sursă nouă de venit pe care Primăria Ucea a atras-o din concesionarea unor terenuri în zona satului Feldioara lîngă rîul Olt unde va fi amenajată o zonă de agrement. Cel puţin aşa susţine primarul comunei, Marian Băcilă analizînd proiectul prezentat de investitor. Pe vechiul braţ al rîului Olt, în vecinătatea drumului care duce la Feldioara, un investitor din Braşov a concesionat 6 hectare de teren şi alte 4 ha de luciu de apă. Acesta a obţinut concesiunea după ce a participat la o licitaţie organizată de Primăria Ucea. Braşoveanul va amenaja aici o zonă de agrement pentru care va plăti lunar o taxă de concesiune în valoare de 800 de eurto. Primarul Băcilă spune că investitorul a investit pînă acum în zonă peste 60 de mii de euro pentru amenajarea malurilor, a curăţat balta pe care a populat-o cu 5 tone de crap. ,,Investitorul a concesionat 4 hectare de luciu de apă, 6 hectare de teren în jurul bălţii. În perioada următoare vrea să construiască 24 de căsuţe pentru această zonă de agrement. Redevenţa lunară pentru acest obiectiv este de 800 de euro“ a spus sprimarul Marian Băcilă. Din acest contract de concesiune, Primăria Ucea încasează anual suma de 430 milioane de lei vechi. Omul de afaceri şi-a plătit redevenţa în avans pînă în luna mai 2012. ,,Foarte mulţi pescari vin din toată ţara la pescuit la respectiva baltă însă fac doar poze cu crapii pescuiţi şi apoi îi eliberează. Noi pescarii trebuie să plecăm acasă şi cu peştii nu doar să ne pozăm şi apoi să-i eliberăm. Sînt mulţi pescari care se relaxează şi se distrează în acelaşi timp făcînd doar o poză“ a spus un pescar.

Cămin cultural nou la Ucea de Jos

     Sătenii din Ucea de Jos vor avea în curînd un cămin cultural complet restaurat unde se vor putea organiza activităţile culturale în condiţii occidentale. Localnicii laudă investiţia făcută de Primăria Ucea chiar dacă aceasta s-a ridicat la 7.5 miliarde de lei vechi. ,,Mă bucur că s-a făcut această investiţie în sat. În primul rînd noi, tinerii, putem organiza diverse activităţi culturale, nunţi, aniversări şi bineînţeles ceata de Crăciun. Pînă acum nu aveam nicio locaţie frumoasă pentru astfel de acţiuni“ a spus un tînăr din sat.
Lucrările la căminul cultural din Ucea de Jos au fost demarate în luna septembrie a anului trecut după ce Primăria Ucea a organizat o licitaţie. Constructorul desemnat pentru efectuarea lucrărilor a fost o firmă din Braşov, SC Construct Creton SRL. ,,S-au executat lucrări de consolidare, extindere, schimbarea reţelelor de utilităţi, au fost construite grupuri sanitare moderne, bucătăria a fost extinsă, tavanele au fost coborîte, s-au montat corpuri de iluminat din pardoseală, s-a amenajat o cramă, scenă, cabine de schimb pentru artişti, cabine de duşuri şi o frumoasă terasă în partea dreaptă a căminului. Şi acoperişul a fost înlocuit de la căpriori, grinzi şi ţiglă. Toate geamurile şi uşile de la cămin au fost înlocuite cu termopan. Au mai fost montate două panouri solare, două centrale termice pe gaz, un boiler, tablouri electrice şi o fosă septică“ a spus constructorul. Această investiţie se ridică la peste 7,5 miliarde de lei vechi. Căminul de la Ucea de Jos este cel mai mare cămin din zonă. ,,La începutul lunii decembrie a.c. finalizăm lucrarea. Acum se execută lucrări de finisare şi zugrăveli în interiorul clădirii. Căminul are 350 de locuri şi arată ca un restaurant“ a spus primarul comunei Ucea, Marian Băcilă.

S-au eliberat 70% din titlurile de proprietate

     Primăria Ucea este preocupată în această perioadă de eliberarea titlurilor de proprietate pe terenuri. Şi asta pentru că localnicii nu şi-au primit, în 20 de ani de la revoluţie, actele care să le dovedească dreptul de proprietate deşi au bătut la uşa comisiei de aplicare a legilor funciare în fiecare an. Primarul comunei Marian Băcilă a explicat situaţia din comună ca o tergiversare din partea comisiilor care au avut astfel de atribuţii. ,,Randamentul de lucru cu o firmă specializată pentru măsurarea suprafeţelor de teren privind eliberarea titlurilor de proprietate este foarte scăzut. Pentru a scăpa de acest inconvenient am achiziţionat un GPS la Primăria comunei Ucea. În 18 ani de la revoluţie şi pînă am preluat mandatul la primărie au fost eliberate numai 900 de titluri de proprietate. În perioada 2008 – 2009 s-a creat baza de date, apoi s-au achiziţionat calculatoare şi un program de la ANCPI. În perioada 2009 – 2010, Primăria Ucea a eliberat titluri de proprietate pentru 1100 hectare. În prezent sînt la tipărit titluri de proprietate pentru încă 500 de hectare la Corbi unde se încheie această lucrare prin Legea 18 şi 200 de hectare la Feldioara, pe Lunca Oltului. Acum măsurătorile se fac cu GPS-ul şi nu mai există discuţii referitoare la suprafeţele de teren. Vom măsura în continuare suprafeţe privind eliberarea altor titluri de proprietate acolo unde nu s-au creat planuri de parcelare“ a spus primarul Marian Băcilă. Aparatul de măsurare prin satelit a fost achiziţionat în urmă cu două luni şi a costat 7500 de euro. ,,Într-o singură zi doi angajaţi din cadrul primăriei pot măsura 100 de hectare de teren“ spun speciliştii despre acest aparat. Pînă în prezent Primăria Ucea a eliberat 70% din titlurile de proprietate ceea ce înseamnă aproape 3000 de hectare. În urmă cu trei ani se eliberase doar 17% titluri de proprietari.

Vor asfalta

     Drumul de la Ucea de Sus pînă la limita cu judeţul Sibiu, DJ 105 P, va fi asfaltat în această perioadă. Aşa susţine primarul comunei Ucea, Marian Băcilă. Pe raza comunei această arteră de circulaţie are 2,8 km. ,,Consiliul Judeţean Sibiu a realizat asfaltarea pentru traseul Arpaşul de Sus pînă la limita de judeţ. Acest drum face legătura între Transfăgărăşan, oraşul Victoria şi Mănăstirea Sîmbăta de Sus. CJ Sibiu a executat 13 km de asfaltare de cea mai bună calitate cu trei rînduri de asfalt. Este util acest drum pentru că va asigura turiştilor accesul mai uşor spre obiectivele din această zonă“ a spus primarul comunei Ucea, Marian Băcilă.

http://monitorfg.ro

This entry was posted in 2011. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *