Sărbătoare la Ucea

Prilej de bucurie pentru locuitorii comunei Ucea! Sute de oameni au îmbrăcat duminică, 30 august haine de sărbătoare şi au participat la prima ediţie a „Zilelor Ucii“. Aceştia au asistat la o nuntă tradiţională şi au luat parte la o serbare câmpenească.

Haine de sărbătoare
Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de săteni s-au adunat la biserica din sat. Cu toţii au îmbrăcat hainele tradiţionale purtate de strămoşii lor în asemenea zile festive. „E bine că se reia tradiţia. Când eram tânără, în fiecare an organizam astfel de sărbători“, „Ne-am îmbrăcat în haine tradiţionale. Măcar acum de sărbătoare, că tinerii nu mai poartă aşa ceva. E bine totuşi că se mai organizează ceva şi pentru noi pentru, că nu prea avem ocazia să mai ieşim din comună. Avem treburi la câmp, gospodării, aşa că greu mai plecăm în vacanţe sau la distracţie“, „E un bun prilej de a sărbători împreună. Văd că sunt oameni din toată comuna. E bună iniţiativa şi sper să persiste în timp. Sperăm să ne mai întâlnim şi la anul“, ne-au spus câţiva săteni din Ucea.

După 24 de ani…
Este pentru prima oară după zeci de ani când toţi sătenii sărbătoresc împreună. Zilele Ucii nu au mai fost sărbătorite din 1985. „Este prima ediţie a sărbătorii comunei Ucea. Încercăm să reînviem tradiţia de altădată. În comuna Ucea, sărbătoarea nu s-a mai ţinut încă din 1985, după informaţiile mele. Încercăm astfel să dăm o nouă continuitate, să reînviem ce a fost odată şi sperăm să iasă totul bine şi să fie toată lumea mulţumită“, ne-a declarat Marian Băcilă, primarul comunei Ucea.

După ce slujba de la biserică a luat sfârşit, fiecare sătean şi-a îndreptat paşii spre şcoala generală din sat. Şi nu oricum. Femeile şi bărbaţii au chiuit pe tot parcursul drumului, ca la un alai de nuntă. În curtea şcolii, participanţii la sărbătoare au avut parte de o demonstraţie de zile mari. Oamenii au putut admira mai mulţi cai lipiţani de la Herghelia de la Sâmbăta de Jos.

De la sărbătoare nu au lipsit fiii satului. Sute de persoane s-au întors din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate, pentru a participa la acest eveniment. „Vin de fiecare dată cu drag în comuna mea natală. M-am născut în anul 1955 în această localitate şi sunt mândru că văd atâţia oameni. Sunt mulţi vecini, prieteni. Îmi aduc aminte astfel şi de copilăria frumoasă pe care am avut-o în satul meu“, ne-a spus Gheorghe Cristian, primarul oraşului Victoria.

Petrecerea câmpenească a fost organizată în curtea instituţiei de învăţământ. Nu au lipsit interpreţii de muzică populară, dar nici corurile de femei din comună.
Participanţii la eveniment au putut sărbători şi cu mici şi bere. Comercianţii nu au lipsit nici ei de la un asemenea eveniment.
Mihaela BĂRGĂOANU

www.bzf.ro

This entry was posted in 2009. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *