16 Ianuarie 2012
Comunitatea din Ucea de Jos a avut parte a doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2011, începînd cu ora 16.00, la căminul cultural din sat de o frumoasă după amiază de muzică, joc şi voie bună. Peste 800 de persoane din sat şi din împrejurimi au participat la spectacolul. Cetele de feciori din Ucea de Sus şi Ucea de Jos, corul bisericesc din Ucea de Sus, au prezentat frumoasele obiceiuri făgărăşene, cu dansuri populare şi colinde de Crăciun. Gazda evenimentului, Primăria Ucea şi primarul comunei, Marian Băcilă, au fost cei care au organizat acest eveniment în căminul cultural din sat, proaspăt renovat şi sfînţit în urmă cu o săptămînă de Mitopolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. ,,Va fi o tradiţie în comună ca a doua zi de Crăciun să organizăm la Ucea de Jos ,,Strînsul Cetelor“ cînd cetele de feciori din toate satele din comună şi se unească într-un frumos spectacol în faţa comunităţii. La acest eveniment am invitat Ansamblul Jidvei, Ansamblul din Şinca Nouă însoţit de primarul comunei, Dumitru Flucuş, ca să stimulăm tineretul din comună către viaţa şi latura culturală“ a spus primarul comunei Ucea, Marian Băcilă. Ansamblul Jidvei a încîntat publicul prezent prin purpuriul de colinde, cîntece , dar şi prin organizarea lui, dirijor şi peste 20 de artişti. Pe scena Căminului Cultural Ucea au urcat Nicoleta Florea din Ucea de Sus, Corul bisericesc din Ucea de Sus, ceata de feciori din Ucea de Sus şi cea din Ucea de Jos care au ţinut să-l colinde pe edilul şef în faţa publicului. Ansamblul din Şinca Nouă a prezentat dansuri populare specifice zonei.
Diplome de onoare
În acest cadru festiv n-au fost uitate nici personalităţile comunei. Primarul comunei Ucea, Marian Băcilă, a înmînat acestora diplomele de onoare acordate de CL Ucea. Radu Ilie Mânecuţă, originar din Ucea după tată (medic veterinar) s-a remarcat în domeniul geologiei fiind şeful echipei de informare şi documentare ştiinţifică în domeniu, dar a publicat numeroase lucrări de valoare precum ,,Nutriţia omului-act sacru“. Nicoale Cioran, medic veterinar, a fost declarat cetăţean de onoare al comunei pentru meritele sale în domeniul electropuncturii pe care a practicat-o în cadrul fundaţiei ,,Cioran“. Post mortem au fost decoraţi Nicolae Bursu şi Alexandru Bărbat. Nicolae Bursu a fost un renumit învăţător, dar s-a evidenţiat şi în cadrul acţiunilor militare, participant activ la al doilea război mondial cu grad de maior. Profesorul universitar doctor Alexandru Bărbat s-a evidenţiat în domeniul economiei.
Cămin renovat
,,Pe lista de priorităţi s-a aflat căminul cultural din Ucea de Jos. Acum un an am început lucrările de renovare la Căminul Cultural din Ucea de Jos. Acesta a fost reabilitat complet, lucrările ridicîndu-se la 7 miliarde de lei vechi la care sa adăugat TVA-ul“ a spus edilul şef, Marian Băcilă. La acest obiectiv lucrările au fost executate de SC Creton Braşov, cea care a cîştigat licitaţia în septembrie 2010. Se ştie că imobilul în care a funcţionat căminul cultural în acest sat a fost construit în 1920 şi a avut ca destinaţie şcoală. Clădirea n-a mai suportat însă lucrări de modernizare în ultimile două decenii. Căminul a fost extins cu 6 metri şi în total cu anexe are acum peste 800 metri pătraţi. Doar scena are o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, au fost schimbate toate reţelele de curent, de canalizare şi de apă. S-au mai construit cabine de schimb pentru artişti femei şi bărbaţi, bucătăria are mai multe încăperi cu destinaţii speciale. ,,Investiţia la acest obiectiv a început cu lucrări de consolidare a clădirii, extinderea sălii de spectacole şi modernizarea ei. Au fost construite grupuri sociale moderne, au fost schimbate reţelele de utilităţi, refacerea pardoselii şi iluminatul obiectivului din pardoseală. A fost construită şi o cramă. S-a executat şi izolaţie termică prin montare de uşi şi geamuri termopan, au fost montate panouri solare, două centrale termice pe gaz, boiler pentru apă caldă şi fosă septică pentru canalizare. Căminul are altă faţă arată ca un restaurant elegant“ a spus primarul Marian Băcilă. (C.T.)