Vizite pastorale la Boiţa şi Ucea de Jos

20 decembrie 2011

Inalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie sâmbătă, 17 decembrie, în Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Boiţa, Protopopiatul Avrig, unde a sfinţit un clopot nou pentru lăcaşul de cult. Duminică, 18 decembrie, ierarhul a poposit la Ucea de Jos, unde a liturghisit, a sfinţit căminul cultural şi a oferit distincţii unor preoţi şi câtorva binefăcători ai Arhiepiscopiei Sibiului.

Biserica parohială de la Boiţa, un impunător lăcaş de cult zidit în perioada 1812-1822, unde poposea adesea pentru a liturghisi chiar Sfântul Andrei Şaguna, a fost plină la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Laurenţiu şi soborul de preoţi şi diaconi. Au fost prezenţi şi autorităţile locale, printre care primarul Nicolae Mohor. La Sfânta Liturghie au fost pomeniţi toţi preoţii slujitori la istorica biserică din Boiţa. La final, preotul paroh Alexandru Szasz a primit distincţia de iconom pentru activitatea pastorală din ultimii ani. Clopotul de 200 kg, turnat din nou la Blotor, Maramureş, menit să înlocuiască vechiul clopot mijlociu ce s-a fisurat în urmă cu câteva săptămâni, a fost sfinţit de ierarh şi preoţi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit a felicitat parohia pentru reînnoirea clopotului şi a arătat că “acest obiect binecuvântat transmite către credincioşi chemarea spre a începe împreună cu Hristos lucrarea Sfintei Liturghii. În acelaşi timp, acest clopot transmite sunetele lui şi spre cer. El se roagă împreună cu noi, se roagă pentru noi şi se roagă în locul nostru atunci când noi nu ne rugăm. Ne-am rugat lui Dumnezeu să-i dea un sunet înfricoşător pentru toate puterile cele potrivnice”.

Sărbătoarea comunităţii

Comunitatea de la Ucea de Jos, judeţul Braşov, a avut bucuria de a-l întâmpina pe IPS Mitropolit Laurenţiu, poposit duminică, 18 decembrie, în satul din apropierea Făgăraşului pentru a oficia Sfânta Liturghie în Biserica “Sfântul Nicolae”. În soborul de preoţi au făcut parte protopopul de Făgăraş I, pr. Marcel Dobrea şi parohul de la Ucea de Jos, pr. Ion Tărcuţă, fostul paroh şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. Ioan Glăjar, şi alţi preoţi slujitori din împrejurimi. În cadrul slujbei, tânărul Răzvan Andrei Crăciun a fost hirotonit diacon, iar diaconul Marius Valentin Bela a fost hirotonit preot pentru Parohia Oprea-Cârţişoara. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a amintit învăţăturile duminicilor precedente şi a tâlcuit Evanghelia duminicii dinaintea Crăciunului: “Cele de trei ori câte 14 generaţii au fost urmărite de Dumnezeu şi omenirea a trecut prin ele pentru a ajunge la starea de curăţie şi de vrednicie, după căderea în păcat, pentru ca Fiul lui Dumnezeu să-şi ia un trup omenesc, al tuturor oamenilor. Cifra 14 explică deplinătatea, pentru că este dublul cifrei şapte”.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit pr. Ioan Glăjar Ordinul “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, iar pr. Ion Tărcuţă distincţia de iconom stavrofor şi un act de cinstire pentru sprijinul oferit la organizarea sărbătorii prilejuite la Sibiu de proclamarea canonizării Sfântului Andrei Şaguna. Acte de cinstire au fost oferite şi primarului Marian Valentin Băcilă, altor preoţi şi câtorva familii. Primăria a oferit IPS Laurenţiu un Act de Înaltă Apreciere, iar icoane pe sticlă realizate de copiii de la Ucea de Jos au fost oferite în dar IPS Laurenţiu şi preoţilor ce au primit distincţii. Sărbătoarea de la Ucea a continuat cu sfinţirea căminului cultural şi cu vernisarea expoziţiei de icoane pe sticlă realizate de copiii participanţi la cercul de pictură al parohiei, coordonat de prof. Elena Bânda. Ceata junilor şi corul parohial l-au colindat pe ierarh şi au vestit Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

http://www.ziarullumina.ro

This entry was posted in 2011. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *