Recomandare carte: “Măria Sa Neagoe Basarab…”

Măria Sa, Neagoe Basarab…Însemnările monahiei Platonida, Doamna Despina a Ţării Romaneşti

“Cartea de față, care se adresează tuturor vârstelor. Ea este, dincolo de toate, un îndemn la sfințenie, la apropierea de Dumnezeu, fără de Care, precum stă scris și între filele acestor Însemnări ale Monahiei Platonida: <viața noas­tră este praf și tină și nu se deosebește cu nimic de a târâtoarelor care au pământul ca hrană, fericire și mormânt>.”  (Mănăstirea Diaconești, 2012)

Fragmente:

Astazi, cand duhul mi se stinge adesea in nesimtire si uita­re, deschid iara si iara cartea cu acele sfinte insemnari. Ochii mei saruta slovele scrise de Maria sa, ca pe o icoana a iubirii pentru Hristos din care-mi trag lumina si, cu suflet umilit, citesc:

„Fiul meu, sa nu te impleticesti in lucrurile lumii acesteia, ca sa te poti pocai. Tine-te de dreptate, de adevar, de dragoste si de frica lui Dumnezeu.Fii bland, nepizmataret, ascultator si rabdator, urand cuvintele cele grozave si necurate si vei vedea pe Dumnezeu.

Fie-ti drag a te ruga de-a pururea si ti se va lumina inima si vei vedea pe Dumnezeu. Uraste pofta bucatelor, ca sa nu te inconjure patimile amalicului.Fii treaz in rugaciune, ca nu cumva sa te manance fiara. Fugi de vin, ca sa nu te lipsesti de veselia lui Dumnezeu. Iubeste saracii, ca sa fii miluit. Iubeste pe sfinti, ca sa te traga fierbinteala ravnei lor catre Dumnezeu.

In toate zilele socoteste-te de care porunca a lui Dumnezeu esti lipsit. Totdeauna cugeta daca ai omorat vreo pofta a trupu­lui si daca da, atunci adu lauda lui Dumnezeu, ca pentru a Lui mila a fost aceea. Nu gandi intru tine insuti ca te-ai indreptat cu ceva inaintea lui Dumnezeu, caci este scris: Cand veti face toate cate va sunt poruncite, sa spuneti ca robi neharnici suntem. Nici sa gandesti ca de acum esti bun, ca nu te vor crede vraj­masii tai. Nici sa te nadajduiesti spre trup.

Cel ce se teme de draci, acela arata ca nu este intr-insul frica lui Dumnezeu, iar cel ce se teme de Dumnezeu cu toata inima lui, acela este indraznet spre dansii.

Bunatatea face curatie, iar mania cea iute face patimi. Si maica bunatatilor este mila, iar umplerea rautatilor este semetia. Inima cea impietrita face manie, iar infranarea face liniste.

Saturarea somnului naste inversunarea poftelor, iar curatia sufletului este privegherea cu trezvie. Multimea nalucirilor este somnul cel mult, iar floarea mintii este privegherea intru ruga­ciuni.

Plangerea goneste poftele, iar rasul face dezlipire de la Dumnezeu. A nu se impodobi omul face smerenie, iar slava omului aduce nepasare.

A cugeta omul totdeauna cele ceresti face dragoste cu Dumnezeu, iar grijile lumii acesteia gonesc faptele bune.

Cel ce-si pazeste gura sa, acela isi ridica mintea sus la Dum­nezeu.

Cel ce face voia fratelui sau, acela insemneaza ca vede cu mintea lui bunatatile, iar cel ce-si face voia sa arata neinteleptie.

Cel ce n-are indarjire, acela vede pe Dumnezeu.

Cel ce nu-si va spovedi cugetele, insemneaza si arata ca are slava desarta, iar cel ce se va spovedi la duhovnic, acela va goni patimile.

Asa cum cariul mananca pe copac si gandacii il fac fara de frunza, asa si pizma pierde ostenelile calugarului.

 

A-si pune cineva nadejdea in Dumnezeu, face sa rabde bat­jocurile fara intristare. A cugeta si a pofti ca nimeni sa nu te graiasca de rau naste trufie.

Nu te nadajdui in puterea ta si va fi ajutorul lui Dumnezeu cu tine. Nu avea vrajba cu nimeni, ca daca vei avea, rugaciunea ta va fi neprimita. Iubeste adevarul, ca tot mincinosul este urat inaintea lui Dumnezeu. Sa ai pace cu toti, ca sa fii indraznet in rugaciunile tale.

Te pazeste sa nu treaca vreun ceas fara rugaciune, ca aceasta aduce lumina sufletului. Si
daca ai facut lucruri bune, nu te lauda. Iar daca ai facut rautati multe, nu te ingrija de tot, ci nu­mai sa le parasesti ca sa nu mai faci si te vei curati.

De te vor inversuna cugetele cele rele, tinde catre Dumne­zeu rugaciuni neincetate si te vei odihni de dansele.

Mai intai de toate este tacerea. Iar tacerea face infranare, infranarea face umilinta si plangere, iar plangerea face frica, iar frica face smerenie. Iar smerenia face socoteala de cele ce vor sa fie, iar acea socoteala face dragoste, iar dragostea face sufletul sa vorbeasca cu ingerii. Atuncea va pricepe omul ca este departe de Dumnezeu”…

Cartea poate fi cumpărată online din următoarele librării:lastscansf-voievod-neagoe

Libraria Sophia – 34 Lei

Fundatia Arsenie Boca – 25 Lei

Editura Agaton – 34 Lei

 

This entry was posted in Biserica, Utile. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *