Duminică, 10 noiembrie 2013, după Sfânta Liturghie, pe o vreme plăcută de toamnă târzie, părintele Ion Tărcuță, împreună cu credincioșii, a sfințit troița de la ieșirea din Ucea de Jos spre Arpașul de Jos (DN1-E68).
Troița veche aflată în stare de degradare a fost înoită de familia Emil Drăgan din Brașov. Sfințirea troiței a fost prilej de mulțumire lui Dumnezeu, dar și de pomenire a celor adormiți din familia Drăgan. Gestul familiei Dragan este unul de lăudat, având în vedere instabilitatea financiară de la noi din țară. Oricine dorește să urmeze exemplul acestei familii poate să i-a legătura cu părintele Tărcuță sau să scrie pe adresa uceadejos@gmail.com.
Lucrurile mărețe se fac mai ales în vremuri de strâmtorare cum este cazul bisericii noi din Ucea de Jos care a fost sfințită pentru prima data între cele două războaie mondiale. Biserica a trebuit să fie reconstruită după ce s-a prăbușit în proporții de două treimi în 1972, în plină epocă comunistă, când oamenii erau forțați să dea mari cote de alimente și bunuri. Totuși credincioșii din Ucea de Jos au vândut din animale lor și au pus banii obținuți, împreuna cu brațele lor în slujba reconstruirii bisericii. Reconstruirea biserici a fost o puternică mărturisire a credinței în Dumnezeu în perioada regimului comunist ateu, care dărâma biserici, închidea mânăstiri și prigonea oameni.
Astăzi când crucea este data afară din școli și din instituțiile publice și pentru o cruciuliță poți sa-ți pierzi serviciul sau viața în alte țări, înălțarea unei troițe este o adevărată mărturisire de credință pentru “cei ce au ochi de văzut”. Mai mult, troițele de la intrările și ieșirile din Ucea de Jos sunt adevărate binecuvântări și semne protectoare pentru sat, după cum spunea părintele nostru Ion Tărcuță.