Moment de bucurie duhovniceasca in Ucea de Jos

DSC_0194

7 decembrie 2015

Sarbatorirea Sfantului Ierarh Nicolae, hramul si ocrotitorul bisericii parohiale din Ucea de Jos, a fost un moment de implinire duhovniceasca pentru locuitorii comunitatii de la poalele Muntilor Fagaras. Programul liturgic savarsit cu ocazia hramului a inceput cu seara premergatoare prin savarsirea Vecerniei unita cu Litia , apoi UItrenia. In ziua praznicului s-a inceput cu Acatistul si Paraclisul Sfantului Nicolae, urmand cu Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. Din soborul slujitorilor sfintelor altare au facut parte parohul din Ucea de Jos, parintele protopop Ion Tarcuta si Prea Cuviosul parinte Atanasie, egumenul Manastirii Brancoveanu ,alaturi de PC parinte Siluan ,economul manastirii.Raspunsurile liturgice la priveghere, dar si la Sfanta Liturghie, au fost date de un grup de tineri din Bucuresti condusi de teologul Mihail Zapodeanu, membru corului Tronos de la Catedrala Patriarhala, alaturi de un grup de tineri teologi de la Facultatea de Teologie Sf.Andrei Saguna din Sibiu.

La momentul potrivit, cuvantul de invatatura a fost rostit de teologul Stefan Raicu, student la Facultatea de Teologie din Sibiu.

La finalul sfintei Liturghii, parintele protopop a dat citire cuvantului de invatatura trimis de Inaltpreasfintia Sa  Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului cu ocaziua Sfantului Nicolae. De asemenea ,parintele protopop a mai vorbit credinciosilor despre istoria bisericii si a satului, dar cel mai important despre inaintasul acestuia, vrednicul de pomenire, parintele profesor Ioan Glajar.

Dupa Sfanta Liturghie, asa cum este traditia in biserica fagarasana s-a inconjurat biserica pomenindu-se ctitorii vii cat si cei trecuti la cele vesnice, apoi s-a continuat cu savarsirea parastasului in memoria inaintasilor bisericii din Ucea, a ctitotilor si binefacatorilor trecuti la Domnul.

Credinciosii uceni, au plecat spre casele lor  dand  Slava lui Dumnezeu si ocrotitoru satului, Sfantului Ierarh Nicolae “Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre”

Ioan Silea

DSC_0067 DSC_0088 DSC_0092 DSC_0097 DSC_0169 DSC_0182 DSC_0190 DSC_0202

This entry was posted in Biserica, Traditii, Ucea de Jos. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *