Herghelia Ucea

Herghelia de la Ucea de Jos apartine de herghelia de la Sambata de Jos, fiind o anexa a acesteia din urma. Herghelia de la Sambata este renumita pentru caii lipitani.

Lipitani de la herghelia Ucea

Picture 089


Picture 083Primii Lipiţani au fost rezultatul încrucişării dintre caii masivi, din peninsula iberică, cu cei arabi. Perfecţionarea a urmat prin monte cu cai italieni şi danezi. Evenimentul s-a produs pe la 1580 la Lipizza, pe teritoriul actualei Slovenii.

În timpul războaielor napoleoniene, herghelia a fost mutată la Mezohegyes, în Ungaria, unde din cauza condiţiilor diferite nu a prosperat.

Herghelia a fost mutată, în 1874, la Sâmbăta de Jos, pe un domeniu al Imperiului Austro- Ungar. Activitatea a început cu cinci armăsari pepinieri, 76 de iepe-mamă şi 59 de capete “tineret”. Înainte de Primul Război Mondial, ungurii mută caii la Balbona, în centrul Ungariei.

După război, în octombrie 1920, statul român reînfiinţează Herghelia de la Sâmbăta pornind cu trei armăsari şi 22 de iepe. Curând li s-au adăugat alţi doi pepinieri Favory şi Covensano. În prezent exista şapte linii de sânge de cea mai bună calitate, cu cai medaliati la concursuri nationale si internationale, care poartã numele armãsarilor care au stat la baza formãrii actualelor efective – Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan.
Lipitanul este un cal cu o conformatie armonioasã si elegantã. Este un cal blând, docil si supus, cu temperament vioi. Datorita elegantei sale si a temperamentului, Lipitanul este principala rasã care se utilizeazã la marile scoli de dresaj academic din lume.

DSCF449506

Herghelia Sambata de Jos poate fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10:00 – 17:00, formandu-se tururi de vizitare cu ghid din jumatate in jumatate de ora, intrarea este 9 lei pentru adulti si 4 lei pentru copii. Se pot face chiar si cursuri de echitatie.

Contact
Comuna Voila, Judetul Brasov
Telefon / fax: (0268) 51 76 86

http://www.rosilva.ro

http://www.evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *